Sophia Project - Cobots

Sophia Project – Een Europese samenwerking

Gezond de pensioensleeftijd is aan de orde van de dag. Niet voor niets hebben we enkele jaren geleden een exoskelet aangeschaft. Door dit te dragen, wordt de medewerker geforceerd op een ergonomische manier te tillen. Stel je voor: 40% minder rugbelasting? Een verlichting, alleen al door er aan te denken.

We zouden Hankamp echter niet zijn als we het hierbij zouden laten. De huidige kennis en technologieën maken dat er veel meer mogelijkheden zijn om de werknemer fysiek te ontlasten. Cobots komen hierbij om de hoek kijken. Zoals de naam al suggereert werken mens en robot zij aan zij. Hoe ziet deze samenwerking er op de werkvloer dan uit? Precies dat zal in kaart worden gebracht tijdens het Sophia Project. Dit is namelijk afhankelijk van de behoefte van de werknemers. Te denken valt bijvoorbeeld aan:

  • (deels) Ontnemen van fysieke belasting
  • Bieden van ondersteuning tijdens werkzaamheden waarbij er boven de macht moet worden gewerkt
  • Remote besturen van machines met behulp van een VR bril

Maar Hankamp heeft toch al robots? Dat klopt. En daar zijn we ook ontzettend blij mee. Cobots daarentegen zijn flexibel inzetbaar. Dit maakt dat ze inzetbaar zijn in de gehele werkplaats in tegenstelling tot de robotarmen die een vaste plek hebben. Bovendien kan er veilig mee worden samengewerkt en vereist een cobot geen hekwerk.

In de automotive industrie worden cobots al veelvuldig ingezet. Aan ons de taak het uit te rollen binnen andere takken van de maakindustrie.

Onderstaand 1 van de drie workstations die wij zelf hebben ontwikkeld, het gaat om een makkelijk verplaatsbare beladingsplatform uitgerust met een Universal UR16 cobot